Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Probiyotikler Tekrarlayan Vajiniti Güvenle Önleyebilir mi?  (Okunma Sayısı 14518 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Barış
Hero Member
*****

Karma: +2/-0
Mesaj Sayısı: 1382



« : Haziran 10, 2013, 09:45:48 ÖÖ »

PROBİYOTİKLER TEKRARLAYAN VAJİNİTİ GÜVENLE ÖNLEYEBİLİR Mİ?

KANITA DAYALI YANIT

      Evet, Lactobacillus içeren vajinal fitil kullanmak ya da yoğurt yemek bakteriyel vajinozis (BV) tekrarlarını azaltabilmektedir (Öneri derecesi (ÖD): B, çelişen sonuçları olan randomize kontrollü çalışmalar (RKÇ)).
      Lactobacillus içeren ne fitillerin ne de yoğurdun vulvovajinal kandidiazis (WC) tekrarlarını önlemesi olası değildir (ÖD:B, çelişen sonuçları olan randomize kontrollü çalışmalar).
      Probiyotikli fitiller ve yoğurdun önemli yan etkileri olmadığı görülmektedir (ÖD: A, RKÇ).

■Kanıt Özeti

      Çift kör bir RKÇ, probiyotik vajinal fitillerin tekrarlayan bakteriyel vajinozis insidansım azalttığını buldu. Araştırmacılar, önceki yıl içinde iki ya da daha fazla bakteriyel vajinozis epizodu yaşama öyküsü bulunan, 18-55 yaşlarında 120 Çinli kadını ya probiyotik (Lactobacillus rhamnosus, Lacidophilus ve Streptococcus thcrmophilus, toplam 8xl09 koloni oluşturan birim [çfu]) ya da plasebo içeren fitil kullanacak şekilde randomize etti.1 Kadınların tümü bir hafta boyunca her gün fitil kullandı, sonra bir hafta kesti ve sonraki hafta bunları tekrar kullandı.

      İzleyen iki ay boyunca muayenede bakteriyel vajinozis tekrarları oluşan kadın sayısı probiyotikli fitil kullanan kadınlarda plasebo kullananlardan daha azdı (%16’ya karşı %45; P<.001; tedavi edilmesi için gereken sayı [NNT]=3.4) ve tedaviden sonraki 2-11 ayda yapılan telefon görüşmelerinde daha az tekrar bildirdiler (°/oll’e karşı %28; P<.05; NNT=5.8 ). Görüşmeciler probiyotik kullanan kadınlar arasında plasebo kullananlara göre üçte iki oranında daha az akıntı ve kötü koku yakınması bildirdi (P<.05, her iki karşılaştırma için).

Ancak başka bir RKÇ tekrarlayan bakteriyel vajinozis ya da vulvovajinal kandidiazise etkisi olmadığını buldu

      Başka bir RKÇ, 18-45 yaşlarında 95 kadını clindamycin ovülleri (bakteriyel vajinozis için) ya da clotrimazole fitillerle (vulvovajinal kandidiazis için) tedavi etti ve beş gün sonra, beş gün daha ya probiyotikli fitil (Lactobacillus suşları, 108-1010 cfu) ya da plasebo kullanacak şekilde randomize etti.

      Tedaviden sonra kullanılan probiyotikli fitiller klinisyen tarafından tanı konmuş bakteriyel vajinozis ya da vulvovajinal kandidiazis tekrarlamalarını plaseboya kıyasla azaltmadı (2-3 gün sonra, °/o7’ye karşı %17; ilk menstrual döngüde, %22’ye karşı %29; her ikisi için P=anlamlı değil). Ancak, probiyotikler hastanın kendi bildirdiği kötü kokulu akıntıyı azalttı (P=.03). Probiyotikler yan etki oluşturmadı.

Bir RKÇ’de probiyotikli yoğurt bakteriyel vajinozis tekrarlarını azalttı ama vulvovajinal kandidiazisi azaltmadı

      Önceki yıl dört ya da daha fazla bakteriyel vajinozis veya vulvovajinal kandidiazi satağı yaşama öyküsü bulunan 20-39 yaşlarında 46 kadını iki ay boyunca ya L acidophilus ile zenginleştirilmiş yoğurt (108 cfu) ya da pastörize yoğurt yiyecek şekilde randomize eden bir RKÇ, probiyotik içeren yoğurt tüketiminin bakteriyel va-jinozis tekrarlama insidansını azalttığını, ancak vulvovajinal kandidiazis insidansını azaltmadığını buldu.

      Bir ayda L acidophilus içeren yoğurdu yiyen kadınlarda klinisyen tarafından tanı konmuş bakteriyel vajinozis atakları pastörize yoğurt yiyen kadınlardan daha azdı (%24’e karşı %53; P<.05) ve ayrıca iki ayda da daha az bulundu (%4’e karşı %36; P<.05). Ancak, vulvovajinal kandidiazis ataklarında anlamlı azalma olmadı (1 ayda, %43’e karşı %37, 2 ayda %21’e karşı 0/o29; P= her ikisi için anlamlı değil). Araştırmacılar yan etki bildirmedi.

Küçük, tasarım kusurlu araştırmalar yoğurtla vulvovajinal kandidiazis ataklarının azaldığını göstermektedir

      Körleştirme yapılmamış çapraz geçişli bir araştırma, her gün probiyotik yoğurt tüketiminin infeksiyon öyküsü olan kadınlarda vulvovajinal kandidiazis tekrararını azalttığını buldu. Araştırmacılar 24-50 yaşlarında 33 kadını ya günde 250 ML yoğurt tüketecek (L acidophilus içeren, 108 cfu) ya da yoğurt içermeyen diyet yapacak şekilde randomize etti. Altı ay sonra gruplar değiştirildi. Araştırmacılar hastaları her ay gördü.

■Öneriler

      Dünya Sağlık Örgütü, laktobasillerin oral ve vajinal aliminin asemptomatik ve semptomatik bakteriyel vajino-zisi eradike edebildiğini gösteren bazı klinik kanıtlar olduğunu belirtmektedir. Probiyotiklerin tekrarlayan bakteriyel vajinozis ya da vulvovajinal kandidiazisi önlediği konusunda destekleyici kanıtlar sınırlıdır.

      Doğal Standart Araştırma işbirliği tarafından yapılan literatür derlemesi, bakteriyel vajinozisi tedavi etmek ya da önlemek için probiyotikleri önermek açısından yetersiz kanıt olduğunu ve vajinal mantar infeksiyonlarmı pro-biyotiklerle tedavi etmek ya da önlemek açısından yeterli araştırma yapılmadığını bildirmektedir.

KISACA
Probiyotikli vajinal fitiller ve yoğurt bakteriyel vaji-nozisi tekrarlamalarını azaltabilmektedir.


■Kaynaklar

1. Ya W, Reifer C, Miller LE. Efficacy of vaginal probiotic cap- sules for recurrent bacterial vaginosis: a double-blind, ran- domi-zed, placebo-controlled study. Am J Obstet Gynecol. 2010;203:120.el-120.e6.

2.Ehrstrom S, Daroczy K, Rylander E, et al. Lactic acid bacteria colonization and clinical outcome after probiotic supplementation in conventionally treated bacterial vaginosis and vulvovaginal candidiasis. Microbes Infect. 2010;12:691-699.

3.Shalev E, Battino S, Weiner E, et al. Ingestion of yogurt containing Lactobacillus acidophilus compared with pasteurized yogurt as prophylaxis for recurrent candidal vaginitis and bacterial vaginosis. Arch Fam Med. 1996;5:593-596.

4.Hilton E, Isenberg HD, Alperstein P, et al. Ingestion of yogurt containing Lactobacillus acidophilus as prophy- laxis for candidal vaginitis. Ann Intern Med. 1992; 116: 353-357.

5.Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization. Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. October 1-4, 2001. Cordoba, Argentina.

6.National Standard Research Collaboration. Unclear if probiotics effective for bacterial vaginosis. October 2009. Available at : http://www.naturalstandard.com/news/news20091028. asp. Accessed September 1, 2011.



Lucinda Jurden, MD;

Megan Buchanan, PharmD, MS; Gary Kelsberg, MD

Valley Family Medicine Residency, Renton, Wash Sarah Safranek, MLIS University of Washington Health SciencesLibrary, Seattle YARDIMCI EDİTÖR Jon O. Neher, MD Valley Family Medicine Residency, Renton, Wash

The Journal of Family Practice, Vol 61, No 6:357-358, Haziran 2012
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer: