Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Evde Sigara İçmek Astımlı Çocuklari Nasıl Etkilemektedir ?  (Okunma Sayısı 7687 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Barış
Hero Member
*****

Karma: +2/-0
Mesaj Sayısı: 1382



« : Mayıs 18, 2013, 16:31:14 ÖS »

EVDE SİGARA İÇMEK ASTIMLI ÇOCUKLARI NASIL ETKİLEMEKTEDİR?

KANITA DAYALI YANIT

      Evde sigara dumanına maruz kalan astımlı çocuklarda, astım belirtilerinin daha ağır olması, astımla ilgili olarak daha sık doktor ziyareti (Öneri derecesi (ÖD): B, heterojen kohort çalışmalarından baskm kanıtlar) ve astım tedavisine daha az yanıt verme (ÖD: B, küçük bir kohort çalışması) olasığı fazladır.

■KANIT ÖZETİ

      0-18 yaş çocuklarda pasif sigara içiciliği ile astım şiddeti arasındaki ilişkiye yönelen ABD Cerrahi Baş Yönetimi çalışmalarının sistematik bir derlemesi, pasif içiciliğe maruz kalan astımlı çocuklarda maruz kalmayan çocuklara göre “hastalığın şiddetinin çok daha ağır” olduğunu buldu.1 ABD, Kanada, İngiltere, İsveç, Singapur, Güney Afrika, Kenya ve Nijerya’da sekiz ileriye ve geriye dönük çalışmayı (N=6095), bir olgu-kontrol çalışmasını (N=149) ve oç bir kontrolsüz olgu serisini (N=2932) içeren araştırmalar yapıldı.

      Araştırmacılar onbir kilinik tabanlı çalışmanın altısında, dokuz topluma yönelik araştırmanın ikisinde pasif sigara içiciliğinin astımı kötüleştirdiğini buldu. Pasif sigara içiciliğine maruz kalan çocuklar, maruz kalmayan çocuklara göre daha sık doktora gitti, daha fazla alevlenmeler oldu ve hastalık şiddet skorları daha yüksek bulundu. Çalışmalar arasındaki heterojente astım şiddeti konusunda verilerin meta-analizinin yapılmasını önledi.

Duman olan yerde, sağlık sonuç noktaları daha kötüdür

      Ardarda yapılan dört kohort çalışmalarının üçü, sigara ile temas eden astımlı çocuklar arasında temas etmeyenlere göre sağlık sonuç noktalarının daha kötü olduğunu buldu. Doktor tarafından astım tanısı konulan 4 ila 16 yaşlarındaki 523 çocuğu içeren birinci çalışma, serum kotinin düzeylerinin gösterdiği sigara maru-ziyeti ile solunum fonksiyon testleri ve klinik sonuç noktalarının uyumlu olduğunu buldu.2 Ailenin bildirimine göre, serum kotinin düzeyleri yüksek olan çocuklarda (> 0.63 mg/mL) astım semptomlarının ayda bir ya da daha fazla olma olasılığı (ayarlanmış olasılık oranı [OR]=2.7; %95 güven aralığı [GA], 1.1-6.5), kotinin düzeyleri düşük çocuklardan (< 0.116 ng/mL) daha fazlaydı. Yüksek kotinin düzeyleri bir dakikalık zorlu ekspiryum volümünde anlamlı değişikliklerle, okul devamlılığının azalması ya da doktor ziyaretlerinin artması ile ilişkili değildi.

      Doktor tarafından astım tanısı konulan ve en az bir ebeveyn sigara içen 2-12 yaşlarında 438 çocuğu içeren diğer çalışma, tükrükte kotinin düzeyleri ile astım belirtileri nedeniyle doktorla temas kurma olasılığını uyumlu buldu.3 Tükrükte kotinin düzeyleri yüksek olan çocuklarda (> 4.5 ng/mL) astımla ilgili olarak doktor teması oranı kotinin düzeyleri düşük olan (< 2 ng/mL) çocuklardan daha yüksekti (insidans hızı oranı=1.2; % 95 GA, 1.1-1.4).

      Üçüncü çalışma yakın zamanda hafif ya da orta derecede inatçı astım tanısı konan ve Fransa’da yaşayan ailelerin 6-12 yaşlarındaki çocuklarında astım tedavisine yanıtı değerlendirdi.4 Araştırmacılar, üç yıl boyunca, her dört ayda bir solunum fonksiyon testleri yaptı ve semptomlar konusunda verileri topladı. Sigara içen birisiyle birlikte yaşayan çocuklarda astım semptomlarının kontrol atma alınma olasılığı daha azdı (C)R=0.34; % 95 GA, 0.13-0.91).

      Dördüncü çalışma, doktor tarafından astım tanısı konulan ve evde sigara dumanına maruz kalan şehirde yaşayan 126 çocukta idrarda kotinin düzeyleri ile klinik hastalık oranlarını uyumlu buldu. İdrarda kotinin düzeyleri yüksek çocuklarla düşük çocuklar arasında ebeveynlerin bildirdiği hastalık anlamlı olarak farklı bulunmadı.

■ÖNERİLER

      Ulusal Astım Eğitim ve Önleme Programı Uzman Paneli doktorların hastalarına sigara içme durumları konusunda soru sormalarını ve astımlı çocukları olan erişkinleri sigarayı bıraktırma programlarına göndermeyi önermektedir.6 Panel, klinisyenlerin, astımlı kişilere sigara içmekten kaçınmaları ve çevresel tütün maruziyetini kısıtlamaları konularında daha fazla tavsiyede bulunmalarını önermektedir.

■KAYNAKLAR

1.Respiratory effects in children from exposure to second hand smoke. In: United States Department of Health and Human Services. The Health Consequences of Involuntary Exposure to Tobacco Smoke: A Report of the Surgeon General. Atlanta, Ga: US Department of Health and Human Services, Cen-ters for Disease Control and Prevention, National Çenter for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health; 2006:355-375.

2.Mannino DM, Homa DM, Redd SC. Involuntary smok- ing and asthma severity in children: data from the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Chest. 2002; 122:409^15.

3.Crombie IK, Wright A, Irvine L, et al. Does passive smoking increase the frequency of health service contacts in children with asthma? Thorax. 2001;56:9-12.

4.Soussan D, Liard R, Zureik M, et al. Treatment compliance, ?pas-sive smoking, and asthma control: a three-year cohort Pstudy. Arch Dis Child. 2003;88:229-233.

5.Butz AM, Breysse P, Rand C, et al. Household smoking behavior: effects on indoor air quality and health of urban children ?with asthma. Matern Child Health J. 2011;15:460-468.

6.Control of environmental factors and comorbid conditions that affect asthma. In: National Asthma Education and Pre- ven-tion Program (NAEPP). Expert Panel Report 3: Guidelines for the Diagnosis and Management of Asthma. Bethesda, MD: PNational Heart, Lung, and Blood Institute; 2007:165-212.



Tina Neogi, MD; Jon O. Neher, MD

Valley Family Medicine, Renton, Wash

Sarah Safranek, MLIS

University of Washington Health Sciences Library, Seattle

YARDIMCI EDİTÖR Gary Kelsberg, MD

Valley Family Medicine, Renton, Wash

The Journul of Family Pmctice, Vol 61, No 5:292-293, Mayıs 2012
Kayıtlı
« : Mayıs 18, 2013, 16:31:14 ÖS »


 Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer: