Genel Kategori => Makaleler => Konuyu başlatan: Barış üzerinde Haziran 10, 2013, 09:53:53 ÖÖ



Konu Başlığı: Çocuklarda Akut Gastroenterit Konusunda Kılavuzlar
Gönderen: Barış üzerinde Haziran 10, 2013, 09:53:53 ÖÖ
ÇOCUKLARDA AKUT GASTROENTERİT KONUSUNDA KILAVUZLAR: BİRİNCİ BASAMAKTA NİTELİK VE UYGULANABİLİRLİK KONUSUNDA KLİNİK DEĞERLENDİRME

Önbilgi: Gelir düzeyi yüksek ülkelerdeki çocuklarda akut gastroenterit (AGE) konusunda kılavuzlara bağlılığın iyi olmamasının nedeni pek bilinmemektedir, ancak kılavuz önerileri arasındaki tutarsızlık, kanıtların yetersiz olması ve önerilerin birinci basamağa yaygınlaştırı-lamamasma bağlı olabilir. Bu çalışmanın amacı, çocuklarda akut gastroenterit konusunda uluslararası kılavuzların niteliği değerlendirmek ve önerilerin birinci basamağa yaygınlaştırılmasını araştırmaktı.

Yöntemler: Kılavuzlar profesyonel tıbbi kurumların ve kılavuz geliştiren örgütlerin web sitelerinden alındı. Ek olarak, sistematik bir literatür taraması yapıldı. Bir kılavuz, görüş birliği durumu veya tedavi protokolü olan yazılar seçildi.

Bulgular: Sekiz kılavuz araştırmaya girme kriterini karşıladı, kılavuzların niteliği değişkendi. Tanı ve tedavi konusunda 242 öneri bulundu, bunların 138 tanesi (%57) kanıta dayalıydı. Dehidratasyonun farklı kategorileri için semptomların sınıflandırılmasında büyük değişkenlik vardır. Bulguların hiçbiri birinci basamak için yaygınlaştırılmamıştır.Hipo-osmolar oral rehidratasyon sıvısı (ORS) kullanmak tutarlı olarak önerilmektedir, ancak ORS dozu konusunda öneriler kanıta dayalı değildir ve tutarsızdır. Akut gastroenterit tedavisi konusunda kanıta dayalı 14 öneriden bir tanesi ayaktan hasta araştırmasından alınmıştı ve bu nedenle, birinci basamak için uyarlanamaz.

Sonuçlar: Bu çalışma çocuklarda akut gastroenterit kılavuzlarının kalitesindeki değişiklikleri göstermektedir. Dehidratasyonun kapsamının nasıl değerlendirileceği ve birinci basamakta akut gastroenterit ile gelen küçük çocukta tercih edilen tedavi ya da sevk kararı kesin değildir.

(http://www.saye.web.tr/images/makale/aile_hekimligi_10/1.png)

(http://www.saye.web.tr/images/makale/aile_hekimligi_10/2.png)

(http://www.saye.web.tr/images/makale/aile_hekimligi_10/3.png)

(http://www.saye.web.tr/images/makale/aile_hekimligi_10/4.png)



José van den Berg1 and Marjolein Y Berger*

MC Family Practice 2011, 12:134 http://www.biomedcentral.com/1471-2296/12/134 Yazışmak için: m.y.berger@med.umcg.nl

’Department of General Practice, University Medical Center Groningen, University of Groningen, the Netherlands

Yayımlandığı tarih: 2 Aralık 2011